Filmpärlor!

MW40611

Våren kommer olika i vårt avlånga land. Tussilagon blommar redan i södra Sverige
när det i norr fortfarande är fullt av snö. Vi får veta hur sälgen och blåsippan
ordnat det för att kunna blomma tidigt och varför gullvivan också kallas Sankte
Pers nycklar. Madde förkultiverer solrosor, äter våfflor och lurar pappa den
första april. Solen värmer, myrorna vaknar till liv, flyttfåglarna kommer
tillbaka och nu blommar det som allra mest.

1374[1]

På våren smälter isen och naturen vaknar till liv i vassviken. Fåglarna bygger sina bon, ormarna vaknar efter vintersömnen och humlorna surrar omkring. Det finns många djur som lever i vassviken. I Sverige har vi ungefär 100 000 sjöar, mer än de flesta länder i världen! Många svenska sjöar blev till när inlandsisen smälte bort för 10-15 000 år sedan, där stora stenblock hade dragits fram med isen blev det gropar i marken som så småningom fylldes med vatten och blev till sjöar. Men sjöar kan även bli till vid jordbävningar, vulkanisk aktivitet eller meteoritnedslag. Det är därför sjöar kan se så olika ut.

 

 

V1347-1[1]

Vill du veta mer om bakgrunden till firandet av Våren? Vi börjar med ett avsnitt om majblomman och dess initiativtagare Beda Hallberg. När började allt och varför ska man köpa majblommor? Därefter kommer Valborg. Vem var Valborg och varför firar vi Valborgsmässoafton?  Första maj är arbetarnas dag över hela världen. Efter ett historiskt avsnitt följer vi ett nutida demonstrationståg i Sundsvall.

vildadjur

Vilda djurungar i nöd -Fågelungar, ekorrungar och andra små djur måste snabbt växa sig stora och klara sig själva. Men ibland så lever de för nära oss människor och råkar illa ut när vi tänder lövhögar eller kanske sågar ner träd. Ibland behöver de hjälp. Men man måste veta hur man ska hjälpa skadade djur. Annars kan djuret fara illa. Vi träffar en viltrehabiliterare som visar och förklarar. Kan man ge vanlig mjölk och vad får djuret äta? Kan man behålla en djurunge om man blir fäst vid den? Den här filmen visar vad som gäller och hur och när man ska hjälpa.