Filmpärlor!

Filmvärlden sörjer vår svenske regissör Malik Bendjelloul som har gått bort alltför tidigt. Titta gärna på filmen Searching for Sugarman som gav honom en Oscar.

MW40611

Våren kommer olika i vårt avlånga land. Tussilagon blommar redan i södra Sverige
när det i norr fortfarande är fullt av snö. Vi får veta hur sälgen och blåsippan
ordnat det för att kunna blomma tidigt och varför gullvivan också kallas Sankte
Pers nycklar. Madde förkultiverer solrosor, äter våfflor och lurar pappa den
första april. Solen värmer, myrorna vaknar till liv, flyttfåglarna kommer
tillbaka och nu blommar det som allra mest.

1374[1]

På våren smälter isen och naturen vaknar till liv i vassviken. Fåglarna bygger sina bon, ormarna vaknar efter vintersömnen och humlorna surrar omkring. Det finns många djur som lever i vassviken. I Sverige har vi ungefär 100 000 sjöar, mer än de flesta länder i världen! Många svenska sjöar blev till när inlandsisen smälte bort för 10-15 000 år sedan, där stora stenblock hade dragits fram med isen blev det gropar i marken som så småningom fylldes med vatten och blev till sjöar. Men sjöar kan även bli till vid jordbävningar, vulkanisk aktivitet eller meteoritnedslag. Det är därför sjöar kan se så olika ut.

 

 

V1347-1[1]

Vill du veta mer om bakgrunden till firandet av Våren? Vi börjar med ett avsnitt om majblomman och dess initiativtagare Beda Hallberg. När började allt och varför ska man köpa majblommor? Därefter kommer Valborg. Vem var Valborg och varför firar vi Valborgsmässoafton?  Första maj är arbetarnas dag över hela världen. Efter ett historiskt avsnitt följer vi ett nutida demonstrationståg i Sundsvall.